Dostupnost
hranjivih tvari

Plodna tla

Zašto je pH tla toliko bitan za dostupnost hranjivih tvari?

Biljke usvajaju hranjive tvari samo u obliku topivom u vodi. To znači da hranjive tvari moraju dospjeti u vodenu otopinu u tlu prije nego što ih biljka unese.

Proces dobivanja hranjive otopine i dostupnost hranjivih tvari ovisi o pH vrijednosti tla.

Vrijednost pH tla određuje dostupnost svih hranjivih tvari u biljci.

Da bi dostupnost svih hranjivih tvari bila visoka, pH tla (CaCl) mora biti u rasponu od 6,5-7,0!

Glavne hranjive tvari

Glavne hranjive tvari dušik, fosfor i kalij (NPK) imaje najveću dostupnost pri pH(CaCl) 6,5-7,0. Osobito fosfor vrlo brzo reagira na promjene pH.

Terensko ispitivanje u Njemačkoj pokazuje da je na tlima s pH(CaCl) od 5,7 dostupnost fosfora vrlo niska.
Povećanje pH (CaCl) na 6,5 zbog kalcifikacije gotovo je udvostručilo dostupnost fosfora.
Nije potrebno dodatno P-gnojivo, samo je potrebno koristiti pravi proizvod za kalcifikaciju.

Sekundarne hranjive tvari:

Sekundarne hranjive tvari poput sumpora, kalcija i magnezija su također najdostupnije pri pH (CaCl) 6,5-7,0. Magenziju je osobito potreban pH(CaCl) vrijednosti između 6,5-7,0.

Mikronutrijenti:

Ph tla nije toliko važan za mikronutrijente, koliko za glavne i sekundarne hranjive tvari. Dostupnost svih mikronutrijenata je dobra pri pH(CaCl) 6,5-7,0.
Za sve mikronutrijente, redoks potencijal (mokro ili suho tlo) je važniji nego pH tla.

Dostupnost željeza (Fe) i mangana (Mn) povećava se smanjenjem pH tla. Stoga se čini da je niži pH bolji za opskrbu biljaka Fe i Mn. Zbog vrlo velike količine Fe i Mn u većini tla obično je dovoljno Fe i Mn dostupnih do pH (CaCl) vrijednosti od 7,0. Kod pH (CaCl) vrijednosti viših od 7,2 dostupnost Fe i Mn može postati problematična, osobito u suhim uvjetima.

Bor (B), bakar (Cu) i cink (Zn) uglavnom su biljaka dostupni pri višem pH (CaCl) od Fe i Mn. Iako u suhim uvjetima može biti problematičan s B, Cu i Zn, kao i na tlu s pH (CaCl) višim od 7,2.

Molibden (Mo) jedini je mikronutrijent čija se dostupnost povećava s povećanjem pH tla (CaCl) Zbog važnosti molibdena za mikrobnu fiksaciju dušika, vrlo je važno paziti na pH ako želite uzgajati mahunarke. Ako je pH tla prenizak, molibden nije dostupan za mahunarke i one neće moći fiksirati dušik iz zraka. To je razlog zašto mahunarke ne rastu dobro na tlu s pH (CaCl) nižim od 6,5! Kalcificirajte svoje tlo prije sadnje mahunarki i vaši će prinosi biti veći.

Za ishranu biljke, dostupnost svih hranjivih tvari (glavnih, sekundarnih i mikronutrijenata)
najbolji je pH(CaCl) 6,5 – 7,0!

Obratite se našim stručnjacima kako dovesti pH tla do savršenih vrijednosti.