Mikroorganizmi u tlu

Plodna tla

Aktivan život mikroorganizama

Za dobru mikrofloru tla, poput bakterija, gljivica ili kišnih glista potrebna su posebna staništa da bi se dobro razvijala.
Potrebna im je hrana, određena temperatura, vlaga, prostor, kisik i neutralan pH (H2O).

Zašto je dobra mikroflora tla važna za plodnost tla, visoke prinose i visoku dobit?

Zato što mikroflora u tlu mineralizira biljne hranjive tvari poput dušika (N) i fosfora (P) i čini ih dostupnim za biljke. Oko 50% N koji biljka uzima tijekom cijele vegetacijske sezone potječe iz organskih tvari u tlu, a ne iz mineralnih gnojiva. Ako mikroorganizmi u tlu nisu u stanju mobilizirati ovaj dušik, biljke će imati njegov deficit čak i ako se bacilo mineralno N-gnojivo.

Fosfor potječe iz oko 50-75% organskih tvari u tlu. Razlog za nedostatak fosfora na hladnom i vlažnom tlu u proljeće je slaba aktivnost mikroorganizama te je smanjena mobilizacija fosfora zbog niskih temperatura i nedostatka kisika.

Uvjeti za aktivan život mikroorganizama:

1. Neutralan pH

Pogodni uvjeti za aktivan život mikroorganizama poput bakterija, kišnih glista ili korisnih gljivica zahtijevaju neutralne pH (H2O) vrijednosti od 7,0 – 7,5.
Unutar ovog pH raspona, mogu se brzo razmnožavati i izgraditi zdravu i robusnu zajednicu tla. U tlima s nižim pH (H2O) patogeni mikroorganizmi kao što su Fusarium, Sclerotinia itd. dominantni su i biljke će patiti od manjka hranjivih tvari i biljnih bolesti. Ovdje možete pronaći neke informacije o tome kako poboljšati pH tla.

zoom-in@2x

2. Prostor i kisik

U tlima s lošom strukturom tla, mikroorganizmi jednostavno neće pronaći dovoljno pora za život. Također je vjerovatno da će mikrobi patiti od nedostatka kisika ako je tlo previše vlažno. Ovdje možete pronaći više informacija kako poboljšati strukturu tla.

3. Vlaga

Mikrobi u tlu žive u vodenom trupu oko čestica tla. Ukoliko se tlo prebrzo suši, pogotovo bakterije neće dugo preživjeti. Ovaj problem se javlja na tlima s dugim razdobljima bez pokrivenosti tla usjevnim ili pokrovnim biljkama ili zbog loše strukture tla. Dakle, držite tlo pokrivenim i izgradite dobru strukturu tla. Ovdje možete pronaći neke informacije o tome kako poboljšati strukturu tla, a o pokrovnim usjevima ovdje.

4. Temperatura

Optimalna temperatura tla za mikroorganizme je oko 20°C. Na ovoj temperaturi enzimi mikroba tla rade vrlo brzo i mobilizacija hranjivih tvari radi savršeno. Za održavanje temperature na oko 20°C važna je dobra prozračnost tla (struktura tla, kalcij, magnezij) i pokrivenost tla.

5. Hrana

Mikroorganizmi moraju jesti poput ljudi. Najbolja hrana za mikroorganizme su korijenske izlučevine ili samo korijenje. Iz tog razloga je povoljno za rast mikroorganizama u tlu imati rastuće biljke na polju što je duže moguće. Na primjer, razlog zašto je repica toliko korisna za plodnost tla je taj što raste 11 mjeseci i hrani mikroorganizme tijekom dugog razdoblja.