Ph vrijednost tla

Plodna tla

Pazite na pH tla i vaša će se zarada povećati!

Ph vrijednost tla jedno je od najvažnijih svojstava. Ph tla utječe na dostupnost hranjivih tvari za biljke, mikroorganizme, strukturu tla, kapacitet zadržavanja vode, sadržaj humusa i još mnogo toga. Ph vrijednost tla utječe na plodnost vašeg tla, prinose i profit!

Koja je najbolja pH vrijednost tla?

Kada je u pitanju dostupnost hranjivih tvari, savršen pH (CaCl) je između 6,5 – 7,0. Više o pH tla i dostupnosti hranjivih tvari možete saznati ovdje.

Kada su u pitanju mikroorganizmi, najbolji pH (H2O) tla je između 7,0 i 7,5. Više informacija o pH vrijednosti tla i dostupnosti mikroorganizama možete saznati ovdje.

Kako mogu poboljšati pH vrijednost tla?

Nizak pH

Ako je pH vrijednost vašeg tla preniska, morate kalcificirati tlo. Vapno će neutralizirati kiseline u tlu i povećati pH tla na optimalnu razinu.

Posjetite naš odjeljak o proizvodima za kalcifikaciju kako biste saznali koji je proizvod od vapna najbolji za vaše tlo. Ili kontaktirajte jednog od naših stručnjaka kako biste dobili odgovarajuće preporuke za kalcifikaciju.

Previsok pH

Ako je pH vašeg tla previsok, morate otkriti zašto. Uzmite uzorak tla i napravite odgovarajuću analizu tla.

Razloga za visok pH tla može biti nekoliko. To može biti sodično ili karbonatno tlo. Razlog može biti i vrlo visok sadržaj humusa. Vrlo često je previsok sadržaj magnezija razlog visokog pH tla.

Kada znate koji je razlog za visok pH tla, naši stručnjaci vam mogu pomoći da dovedete pH tla na odgovarajuću razinu.

Pfad 1191@2x

Što mjeri
pH vrijednost?

Ph tla mjeri broj kiselina (H+) u tlu. Što je pH tla niži, to je više kiselina (H+) u tlu.

Imajte na umu: pH vrijednost je logaritamski broj (osnova je 10). To znači da je u tlu s pH=6 deset puta više kiselina nego u tlu s pH=7. a pH=5 znači sto puta više kiselina od pH=7 (pH=4 je tisuću puta više kiselina nego pH=7).

Stoga je velika razlika ako je pH tla (CaCl) 6,0 ili 6,5!

Zašto postoje različite vrste pH tla?

Kada govorimo o pH vrijednosti tla općenito, najčešće se misli na pH tla izmjeren sa CaCl (kalcijev klorid). Ova vrsta mjerenja pH tla koristi se u većini standardnih analiza tla. Ali ne koriste sve analize tla pH(CaCl), stoga uvijek pazite da govorite o istoj vrsti pH tla kako biste izbjegli pogrešna tumačenja i pogrešne preporuke.

Ako niste sigurni u pH vrijednosti tla – upitajte naše stručnjake i rezervirajte besplatan sastanak s njima.

Ph tla obično se mjeri otopinama CaCl (kalcijev klorid) ili KCl (kalijev klorid). Obje otopine se mogu koristiti i daju iste, usporedive rezultate. To znači da je pH(CaCl) = pH(KCl).

Druge analize tla koriste destiliranu vodu za mjerenje pH tla. Ova pH-vrijednost se razlikuje od pH (CaCl) ili pH (KCl) i ne može se usporediti s njima. To znači da pH(CaCl)=pH(KCl)≠ pH(H20). To znači da pH(CaCl) = pH(KCl) ≠ pH(H2O).

Postoje još neke pH vrijednosti mjerene različitim analizama tla. Na primjer pH(Ac), ili pH(NaF). Sva ona imaju različita značenja za plodnost vašeg tla i moraju se ispravno tumačiti da biste dobili dobre preporuke.

Dati ćemo vam ispravne preporuke i objašnjenja koja pripadaju vašoj pH vrijednost tla bez obzira na vrstu pH tla koju imate.

Mogu li izmjeriti pH tla odmah na polju
ili mi je potrebna analiza tla?

Da i ne. Naši stručnjaci imaju opremu za brza i precizna mjerenja pH tla na vašem polju. I pH (CaCl) i pH (H2O) bez laboratorijske analize tla. Slobodno se obratite našim stručnjacima za mjerenje pH vrijednosti na vašem polju.

Nemojte koristiti pH mjerač za vodu u bazenu ili pH indikatorske trake. Nisu prikladni za mjerenje pH tla.