Kalcij

Najvažnija hranjiva tvar u tlu

Kalcij - kralj hranjivih tvari

Kalcij je najvažniji element za agregaciju tla i mrvičastu strukturu tla. Može spojiti čestice gline i/ili humusa kako bi se izgradila dobra struktura tla. Dovoljna razina kalcija u tlu poboljšava aeraciju tla, infiltraciju vode, sposobnost zadržavanja vode i stvaranje humusa. Kalcij je zaslužan za dobro stanje polja tako što potiče razvoj korijena i brzo nicanje sadnica te pojačava aktivnost aerobnih mikroorganizama.

Kalcij je vodeći element za unos N,P,K u biljke i ključni je strukturni element staničnih stjenki i mnogih enzima.

Bez odgovarajuće razine kalcija, tla ne mogu proizvesti visoke prinose i povećati profit!

Kako dodati kalcij u tlo?

Kalcij se vrlo lako ispire iz gornjeg sloja tla. To je razlog zašto su mnogi gornji slojevi tla siromašni kalcijem i pate od loše strukture tla, slabog kapaciteta zadržavanja vode, niske dostupnosti hranjivih tvari itd.

Važno je redovito dodavati kalcij u tlo. Najjeftiniji i najbolji način za dodavanje kalcija u tlo je kalcifikacija svake 2-3 godine. Taj postupak naziva se održavajuća kalcifikacija i jedan je od ključnih čimbenika za visoke i stabilne prinose te profitabilnu poljoprivredu. Kako biste saznali koliko kalcija u obliku vapna treba dodati u vaše tlo, možete koristiti naš kalkulator za održavanje ili pitajte nekog od naših stručnjaka. Imajte na umu da svi vapneni proizvodi sadrže kalcij, ali u različitim koncentracijama i različitoj dostupnosti. Pitajte naše stručnjake koji proizvodi su najbolji za vaše tlo i mjeru održavanja razine kalcija u tlu!

Što ako nikad nisam radio kalcifikaciju, a razina kalcija u tlu je vrlo niska?

Ako je razina kalcija u vašem tlu vrlo niska, potrebno ga je napuniti većim količinama proizvoda za kalcifikaciju. Taj postupak se naziva poboljšavajuća kalcifikacija i mora se napraviti samo jednom. Kako biste saznali koliko je kalcija potrebno i koji proizvod je najbolji za vaše tlo, preporučamo opsežnu analizu tla sa KIK mjerenjem. Naši stručnjaci će vam rado pomoći u tome!