Kalij

Upravljanje vodom u biljci

Kalij za regulaciju vode

Ključna uloga kalija u biljci je regulacija vode. Zajedno s kalcijem, kalij kontrolira otvaranje i zatvaranje stomata kako bi se spriječilo isušivanje biljaka. Za sprječavanje ranog i brzog uvenuća biljaka u sušnim razdobljima potrebno je dovoljno kalija u tlu. Previsoke razine kalija u tlu mogu utjecati na agregate tla i dovesti do loše strukture tla.

Za visoke i stabilne prinose važno je održavati razinu kalija u tlu u odgovarajućem rasponu – ni previše ni premalo!

 

Kako dodati kalij u tlo?

Najjeftiniji način dodavanja kalija u tlo su organska gnojiva bogata kalijem poput bioplina ili stajnjaka. Ukoliko ova gnojiva nisu dostupna, možete koristiti kalijev klorid. Ekološki poljoprivrednici umjesto njih mogu koristiti kalijev sulfat. Sva ova kalijeva gnojiva su vrlo topiva, što znači da količina kalija koja se odjednom dodaje u tlo ne bi trebala bili prevelika.

Naši stručnjaci vam mogu pomoći pronaći dobar i pristupačan način za poboljšanje razine kalija u vašem tlu.

Što ako je razina kalija u tlu previsoka?

Nije moguće brzo ukloniti kalij iz gornjeg sloja tla – za to je potrebno nekoliko godina. Kako bi se spriječilo raspadanje strukture tla, zbog previsoke razine kalija, razina kalcija i magnezija moraju se povećati. Preporučamo vam da napravite opsežnu analizu tla s KIK mjerenjima kako biste saznali ima li u tlu previše kalija.

Naši stručnjaci će vam rado pomoći u tome!