Kvaliteta vapna

Kalcifikacija

Najbolja analiza tla i najtočniji izračuni su bezvrijedni bez korištenja najboljih proizvoda od vapna s najvišim standardima kvalitete.

Ako želite kupiti proizvod od vapna, a niste sigurni hoće li zadovoljiti potrebe vašeg tla, slobodno nas kontaktirajte. Mi ćemo besplatno analizirati proizvod.

Značajke kvalitete vapnenačkih proizvoda:

1. Finoća čestica:

Proizvodi od vapnenačkog brašna moraju doći u intenzivan kontakt s česticama tla i kiselinama u tlu kako bi se otopile i oslobodile hranjive tvari kalcij i/ili magnezij. Krupni vapnenački šljunak veličine čestice većih od 0,3 mm ima premalu površinu za reakciju s kiselinama i neće se otapati, odnosno biti će potrebno nekoliko stoljeća za to. Stoga će samo fina vapnenačka brašna pozitivno utjecati na plodnost tla. Svi naši proizvodi od vapnenog brašna visoke su kvalitete te su finiji od 0,3 mm i vrlo su reakativni!

Kao što je prikazano na donjoj slici, reaktivna površina fino mljevenog vapnenačkog brašna sa česticama 100% manjim od 0,3 mm je pet puta veća od vapnenačkog brašna s 1-3 mm i 130 puta veća od brašna sa zrnom veličine 1 mm. Stoga je jako važno koristiti fino mljeveno vapnenačko brašno!

Vrlo velika površina fino mljevenog brašna (manja od 0,3 mm) dovodi do brze reakcije s kiselinama tla i brzog otapanja unutar 30 dana (vidi sliku ispod).

Rezultat je da se pH tla povećava s finim vapnenačkim brašnom u roku od 30 dana i vrlo brzo postiže optimalnu pH vrijednost (KCl) od 6,5 ako se koristi odgovarajuća količina. Grubom vapnenom kamenu odnosno “prahu” biti će potrebni mjeseci pa i godina da poveća pH tla (vidi sliku ispod).

2. CaO-Neutralizacijska vrijednost:

Za postizanje cilja odnosno povećanje pH vrijednosti tla potrebno je neutralizirati kiseline u tlu. Za mjerenje sposobnosti vapnenog proizvoda odnosno koliko se kiselina može neutralizirati po kg proizvoda, koristi se CaO neutralizacijska vrijednost.

Što je veća neutralizacijska vrijednost CaO proizvoda od vapna to se više kiselina po kg proizvoda može neutralizirati i potrebna je manja količina koja se mora koristiti po hektaru.

Na primjer, 1 kg Branntkalka 3-8 mm (95% CaO) može neutralizirati dvostruko veću količinu kiselina nego vapnenačko brašno ili granulati vapnenačkog brašna (45-50% CaO) Ili obrnuto, potrebna vam je polovica količine Branntkalka 3-8 mm u odnosu na vapnenačko brašno ili granulat kako bi neutralizirali istu količinu kiselina.

Kako se odvija reakcija neutralizacije u tlu? Kakav je odnos između vrijednosti neutralizacije CaO i neutralizacije kiselina u tlu?

Za objašnjenje pogledajte našu kratku animaciju:

Za proizvode od pečenog vapna kao što su Branntkalk 3-8 mm ili Branntkalk 0-5 mm, vrijednost neutralizacije CaO je 95% CaO jer su proizvodi od vapnenca pravi kalcijev okis (CaO). Proces gorenja mijenja gotovo sav vapnenac (CaCO3) u čisti kalcijev oksid (CaO). Vapnenac koji nije izgorio sam po sebi nema pravi sadržaj CaO, on je 95% CaCO3+5% drugih minerala, ali vrijednost neutralizacije CaO može se izračunati s faktorom 0,56.

1 kg pečenog vapnenca (95% CaO) = 95% CaO vrijednost neutralizacije
1 kg vapnenačkog brašna ili granulata (80-90% udio CaCO3): 0,95 kg CaCO3 x 0,56= 45-53% CaO vrijednost neutralizacije ( izračunato)

Problem je u tome što će izračunata vrijednost neutralizacije CaO vapnenačkog brašna biti učinkovita samo ako brašno može reagirati s kiselinama i potpuno se otopiti. Uz dobru finoću (100% <0,3mm) i ravnomjernu raspodjelu po polju, to može potrajati tjednima ili nekoliko mjeseci. S krupnim vapnenačkim brašnom i/ili neravnomjernom raspodjelom (granulat) to može potrajati godinama ili čak i stoljećima.

Ovo se ne odnosi na pečene proizvode budući da su oni odmah topljivi u vodi. Samo im je potreban kontakt s vodom iz tla zbog umiješavanja ( u gornjih 0-10 cm) i reagiraju u roku od nekoliko minuta ili dana. Potpuna vrijednost neutralizacije CaO za pečene proizvode odmah stupa na snagu.

Ako ste izračunali potrebnu godišnju količinu održavajuće kalcifikacije (pomoću našeg kalkulatora) s 500 kg CaO /ha/godišnje – i sada želite znati koju količinu određenog proizvoda od vapna morate rasporediti.

Izračun možete napraviti pomoću ove formule:

Potrebna količina CaO/ (udio CaO u željenom vapnenom proizvodu u %/100) ili možete koristiti naš CaO – kalkulator.

3. Distribucija - tlo - vapno - kontakt:

Za neutralizaciju kiselina u tlu potreban je intenzivan kontakt između čestica vapna i čestica tla. Za vapnenačka brašna vrlo je važna finoća čestica, ali je vrlo bitna i ravnomjerna raspodjela po polju. Što više čestica vapna dođe u kontakt sa česticama tla, to je učinak bolji. Velika je razlika između proizvoda od mljevenog vapnenačkog brašna (nije topivo u vodi) i pečenog vapnenca (topiv u vodi).

Vapnenačka brašna:

Ovlaženo ili suho vapnenačko brašno, koje se lako ravnomjerno raspoređuje po polju pomoću rasipača vapna ili stajnjaka, dolazi u intenzivan kontakt s česticama tla te brzo i dobro djeluje.

Granulati vapnenačkog brašna:

Granulirano vapnenačko brašno zbog granulacija ima vrlo slab kontakt između vapnenca i tla. Na donjoj slici možete vidjeti granule vapna nakon nekoliko tjedana, neotopljene su i gotovo bez dodira s česticama tla, a samim time nema ni kontakta između čestica vapna i kiselina. Otapanje granulata može potrajati mjesecima ili godinama i potrebno je nekoliko kultivacija kako bi se dobila određena raspodjela u tlu. Ne preporučamo korištenje granuliranih proizvoda.

Pečeno vapno:

Za razliku od mljevenog vapnenačkog brašna, pečeni proizvodi trebaju samo vodu za otapanje. Oni su vodotopivi. Ne treba im intenzivan kontakt s česticama tla i kiselinama da bi se otopile. Stoga nije problem, na primjer, da granulati pečenog vapna poput Branntkalk 3-8 mm imaju neravnomjernu raspodjelu po polju. Nakon ugradnje u gornjih 0-10 cm, pečeni granulati vapna dolaze u dodir s tlom i vrlo brzo se otapaju, oslobađaju ione kalcija i hidroksida u otopinu tla i neutralizacija kiselina počinje odmah za nekoliko minuta ili dana. Također, odmah počinje poboljšanje strukture tla