Vapnenačka
brašna

Kalcifikacija

Što su to proizvodi od vapnenačkog brašna?

Praškasti proizvodi od vapnenca su fino mljeveno vapno ili dolomit. Kako bi se smanjila prašina, proizvod se može ovlažiti sa otprilike 10% vode.

100% prilagođeno za organsku poljoprivredu

Veoma lako za raspršivanje

Hogyan használjuk a nedvesített mészkőlisztből készült termékeket?

1. Az 53%-os kalcium-karbonátot billenőplatós kamionnal szállítjuk ki, közvetlenül a szántóföldre vagy telephelyre. További tárolással kapcsolatos információkért görgessen lejjebb.

2. Töltse fel homlokrakodóval, vagy rakodógéppel a nedvesített 53%-os kalcium-karbonátot az univerzális, röpítőtárcsás trágyaszóróba, vagy speciális mészszóróba.

3. Szórja ki a nedvesített 53%-os kalcium-karbonátot (CaCO3) a szántóföldre vagy gyepre. 

Koliko ovlaženog vapnenačkog brašna
trebam raspršiti po tlu?

Plodnost vašeg tla je dobra, želite li ju održati kalcifikacijom?

Za izračunavanje količine vapnenačkog brašna potrebnog za održavanje možete koristiti naš kalkulator ili upitajte naše stručnjake. Opću preporuku za održavajuću kalcifikaciju možete pronaći u našem odjeljku proizvodi od vapna.

Moram li svake godine raspršiti preporučenu količinu?

Ne. Svakako bi bilo najbolje da se u tlo svake godine dodaju ovlaženi proizvodi od vapnenačkog brašna, ali plodored, tijek rada itd. često to ne dopuštaju. Preporučena godišnja količina može se raspodjeliti na nekoliko godina ili se može baciti odjednom. Preporučamo produljenje intervala raspršivanja na najviše 3 godine. Na primjer, izračunato je da je za održavanje vapnom potrebno 1000 kg/ha godišnje, to znači da je potrebno rasprišiti 3000 kg/ha svake 3 godine ljeti nakon žetve pšenice.

Želite li poboljšati plodnost tla?

Već imate analizu tla:
Odlično, pošaljite nam rezultate ili se obratite nekom od naših konzultanata i mi ćemo vam izračunati potrebnu količinu vapna i drugih gnojiva. Besplatno!

Nemate analizu tla:
Ozbiljna preporuka za kalcifikaciju u svrhu povećanja plodnosti tla nije moguća bez ikakve analize tla. Preporučamo da napravite jednu od naših analiza tla. Ukoliko preferirate neku drugu vrstu analize tla – nema problema, možete nam poslati rezultate čim ih dobijete ili se obratite nekom od naših konzultanata i mi ćemo vam izračunati potrebnu količinu vapna i drugih gnojiva. Besplatno! Ako nemate vremena za analizu tla, preporučamo korištenje grubih preporuka ili korištenje našeg kalkulatora za održavanje i napravite jednu od naših analiza kada budete imali vremena za to.

Kada je najbolje vrijeme za raspršivanje?

Proizvodi od ovlaženog vapnenačkog brašna mogu se razbacivati tokom cijele godine, ali postoje razdoblja godine koja preporučamo za to.

Kako skladištiti ovlaženo vapnenačko brašno?

Proizvodi od ovlaženog vapna dopremaju se kiperom točno na mjesto uporabe ili na mjesto gdje ih namjeravate skladištiti. Mogu se skladištiti na otvorenom nekoliko tjedana. Roba se ne smije skladištiti u udubljenjima u tlu, inače će se u njoj nakupljati voda npr. kiša. Kiša mora moći otjecati. Korica koja se stvara nakon kiše lako se može razbiti pomoću utovarivača ili sličnog stroja i nema negativan učinak na daljnje raspršivanje proizvoda. Ukoliko je period skladištenja duži od nekoliko tjedana ili mjeseci, proizvod treba prekriti folijom ili ga treba čuvati na suhom mjestu.

Moram li u tlo umiješati ovlažene proizvode od vapnenačkog brašna?

Ovlaženi proizvodi ne moraju nužno biti umiješani u tlo. Mogu ostati na površini te će biti isprani u tlo uz pomoć kiše. Za brži učinak poželjno je ovlaženi proizvod homogeno umiješati u gornji sloj tla do dubine od najviše 30 cm. Na primjer, uz pomoć kultivatora, drljače itd. Ovlaženi proizvodi ne smiju se zaoravati. To je izrazito bitno!

Da li je problem kontakt s drugim gnojivima kao što je gnojnica ili gnojiva s visokim sadržajem N? Ne. Izravan kontakt ovlaženog vapnenačkog brašna s gnojnicom, gnojivima s visokim sadržajem N ili bilo kojim drugim gnojivom nije problem. Mogu se razbacivati jedno prije drugog ili se mogu izmiješati zajedno. Neki poljoprivrednici čak miješaju stajnjak ili kompost s ovlaženim vapenačkim brašnom i razbacuju ih zajedno. To je jako dobra kombinacija.

Mogu li baciti previše ovlaženog vapnenačkog brašna?

Ne. Kao karbonat povećat će pH tla (KCl) na oko 6,8-7,0 dakle točno na optimalnu razinu pH. Vrijednost pH(KCl) neće prelaziti ovu vrijednost jer više nema kiselina u tlu koje se moraju neutralizirati. Sada je tlo u optimalnom rasponu karbonatnog pufera. Ukoliko u tlu ima još ostataka vapnenačkog brašna ne morate raditi novu održavajuću kalcifikaciju. Preporučamo da svake dvije godine analizom tla provjerite ima li u tlu još vapnenačkog materijala. Ukoliko nema, trebali biste napraviti novu nadopunu ovlaženim brašnom.