Osnovne
informacije

Kalcifikacija

Što je to vapno?

Pod pojmom vapno obično se misli na prirodni vapnenac ili dolomitni vapnenac. Oba kamena čine čitave planinske lance poput dijelova Alpa ili Dolomita. Vapnenac i dolomitni vapnenac sastoje se od minerala kalcijevog karbonata CaCO3 (za vapnenac) i kalcij magnezij karbonata CaMg(CO3)2 za dolomitni vapnenac. Ti su minerali taloženi u moru ili su nastali poput koralja davnih godina. Stvaranjem planina tijekom milijuna godina, danas ove minerale možemo kopati kao tvrdo kamenje u kamenolomima, samljeti ih u brašno ili spaljivati u pečeno vapno za korištenje kao gnojivo i dopunu za tlo.

U nekim industrijskim procesima proizvodi se kalcijev karbonat ili drugi nusproizvodi bogati kalcijem. Neki od ovih nusproizvoda mogu se koristiti kao vapneno gnojivo, a jednostavno se nazivaju i vapno.

Obično su vrlo jeftini, ali ne zadovoljavaju uvijek potrebe tla. Stoga prije upotrebe nusproizvoda industrijskog vapna provjerite može li pomoći poboljšati plodnost vašeg tla. Obratite se našim stručnjacima!

Ponekad se proizvod zove vapno, ali to zapravo nije vapno. Na primjer, kalcijevi silikati (CaSi) se često prodaju kao vapno, ali nisu vapno i nemaju sposobnost neutraliziranja kiselina.

Također se gips (kalcij sulfat) često prodaje kao vapno ali također nema sposobnost neutraliziranja kiselina. Iako gips može biti dobar za poboljšanje tla te kao gnojivo. Općenito, na tržištu postoji mnogo različitih proizvoda koji se nazivaju “vapno”. Neki od njih su vrlo jeftini, dok neki imaju vrlo visoku cijenu. Za poljoprivrednike je vrlo važno koristiti kvalitetu koja zadovoljava potrebe njihovog tla i ima najbolju isplativost. Na kraju korištenje jeftinog “vapna” košta više od korištenje odgovarajućih i kvalitetnih vapna.

Vapnenačka brašna:

Vapnenačka brašna su prirodna, fino mljevena kalcitna ili dolomitna brašna.

Za opću namjenu kao što je povećanje pH vrijednosti, održavanje pH itd. nije važno koristi li se kalcitno ili dolomitno brašno.

Važnija je kvaliteta samog brašna. Značajke kvalitete poput finoće, raspodjele itd. ključni su čimbenici za učinak brašna.

Prema našem iskustvu kvaliteta vapnenačkog brašna može se jako razlikovati među različitim dobavljačima. Provjerite jeste li kupili pravu kvalitetu za vaše tlo.

Proces proizvodnje vapnenačkog brašna:

1. Prirodni vapnenac ili dolomit
se kopa

2. Lomljenje i mljevenje kamenja

3. Ovlaživanje materijala kako bi ga se moglo razbacati pomoću posebnog razbacivača s tanjurima
ili se može koristiti u suhom obliku

1. Ovlaženo vapnenačko brašno

Isporuka:
Ovlaženo vapneno brašno je fino praškasto kameno brašno koje se ovlažuje sa maksimalno 10% vode kako bi se spriječilo preveliko stvaranje prašine prilikom razbacivanja. Ovlaženi vapneni proizvodi mogu se skladištiti neposredno na njivi i rasipati pomoću rasipača s tanjurima ili razbacivačem stajnjaka.

Skladištenje:
Proizvodi od ovlaženog vapna dopremaju se kiperom točno na mjesto uporabe ili u vaše skladište. Mogu se skladištiti na otvorenom nekoliko tjedana. Roba se ne smije skladištiti u udubljenjima u tlu, inače će se u njoj nakupljati voda npr. kiša. Kiša mora moći otjecati. The crust that forms after a rain can be easily broken with a front loader or similar and is not a problem for spreading. Ukoliko je period skladištenja duži od nekoliko tjedana ili mjeseci, proizvod treba prekriti folijom ili ga treba čuvati na suhom mjestu.

Razbacivanje:
Ovlaženi proizvodi utovaruju se u rasipač za vlažno vapno ili u razbacivač za stajnjak pomoću prednjeg utovarivača i razbacuju se na polju. Širina razbacivanja obično je 12-15 m ovisno o korištenom razbacivaču.

2. Suho vapnenačko brašno:

Dostava:
Suhi proizvodi isporučuju se u silos kamionu. Proizvodi se mogu puniti u poseban rasipač vapna ili u silos za skladištenje.

Skladištenje:
Skladištenje mora biti u silosu za vapnene proizvode. Ukoliko nisu u kontaktu s vodom, suhi proizvodi od vapna mogu se čuvati nekoliko godina. Također je moguće utovariti proizvod izravno u razbacivač bez skladištenja u silosu između. Širina razbacivanja obično je između 6-15 m ( ovisno o razbacivaču)

Razbacivanje:
Suhi vapnenački proizvodi mogu se razbacati samo pomoću posebnog razbacivača za vapno ili razbacivačem s pužnicom. Neki dobavljači imaju takve rasipače i nude uslugu razbacivanja ili mogućnost iznajmljivanja takvih strojeva.

Ovlažena i suha vapnenačka brašna osiguravaju homogenu raspodjelu po polju, vrlo dobar kontakt između tla i vapna te dobro i brzo utječu na plodnost tla. Pod uvjetom da je kvaliteta proizvoda u redu.

3. Granulirani proizvod:

Suho vapnenačko brašno može se granulirati s vodom i sredstvom za granulacijom do granulata veličine 2-8 mm. Granulati se zatim mogu rasipati pomoću klasičnog rasipača gnojiva. Ovaj oblik rasipanja ima neke velike nedostatke.

Prema našem iskustvu, korištenjem sredstva za granulaciju može se proizvesti vrlo tvrdi granulat što dovodi do vrlo spore razgradnje granulata. Bez upotrebe sredstva za granulaciju, granulati su premekani i kvaliteta rasipanja može biti loša. Druga stavka je da vapnenačko brašno treba što je više moguće kontakta s česticama tla da bi djelovalo.

Granulirani materijal dovodi do vrlo nehomogene raspodjele vapna po polju u odnosu na negranulirana ovlažena ili suha brašna.

Kalcija ima samo tamo di se nalaze granulati. Rezultat je vrlo slab kontakt materijala s tlom i gotovo nikakav učinak, osobito u prvim godinama nakon razbacivanja. Zbog visoke cijene granulata, poljoprivrednici obično koriste samo 200 – 500 kg/ha. Uz vrijednost neutralizacije od 45-50% CaO korištena količina neutralizirajućeg CaO po hektaru je premala (90-250 kg/ha CaO).

Sve nas to skupa dovodi do toga da granulirano vapno općenito nije dobar oblik kalcifikacije.

Može se koristiti na travnjacima gdje se ne može koristit rasipač za vapno, na primjer na vrlo strmim brdima. Na strmim oranicama bolje je koristiti vodotopivo, zrnato pečeno vapno koje se može rasipati klasičnim rasipačem gnojiva.

Pečeno vapno:

Pečeno vapno je prirodni kalcitni vapnenac koji se zagrijava preko 1000°C. U tom procesu vapnenac gubi ½ svoje težine, prelazi u čisti kalcijev oksid (CaO) i postaje topiv u vodi.

Proizvodi pečenog vapna koriste se za brzo poboljšanje pH vrijednost ili za poboljšanje strukture tla na srednjim i teškim tlima.

Za postizanje dobrih rezultata potrebno je koristiti visokokvalitetne proizvode od kalcitnog pečenog vapna. Na primjer, jeftini proizvodi od pečenog vapna bogatog magnezijem suprostavljaju se cilju poboljšanja strukture tla.

Proces proizvodnje pečenog vapna:

1.Vađenje prirodnog vapnenca

2. Gorenje vapnenaca na oko 1000°C

3. Lomljenje i prosijavanje pečenog vapnenca

Skladištenje:
Pečeno vapno intenzivno reagira s vodom. To je razlog njegovog brzog i vrlo dobrog učinka. Ako pečeno vapno dođe u kontakt s vodom u skladištu, odmah postaje vrlo vruće (>200°C) i dobiva tri puta veći volumen.

Vrlo je važno sve proizvode od pečenog vapna čuvati na suhom mjestu!

Zbog reakcije pečenih vapnenih proizvoda s vlagom zraka, pečeni vapneni proizvodi s vremenom postaju prašnjavi. Stoga se preporuča čuvati proizvode od pečenog vapna ne dulje od 6 mjeseci.

Razbacivanje:
Pečeni proizvodi poput Branntkalk 3-8 mm mogu se rasipati uobičajenim rasipačem gnojiva. Širina rasipanja je do 24 m. Proizvodi od pečenog vapna poput Branntkalk 0-5 mm razbacuju se rasipačem za suho vapno ( pužni rasipač). Treba izbjegavati jake padaline na proizvode pečenog vapna koji nisu inkorporirani. Proizvode od pečenog vapna potrebno je ugraditi u gornjih 0-10 cm odmah ili u roku od nekoliko dana nakon rasipanja. Stjetva može započeti odmah nakon širenja ili ugradnje pečenog vapna. Pečeno vapno neće naštetiti sadnici.

Kako biste odlučili koji je proizvod najbolji za tlo, plodnost biljke te za samu biljku, preporučuje se informativna analiza tla i dobro savjetovanje.

Slobodno nas kontaktirajte. Mi vam možemo pomoći odabrati odgovarajući proizvod za vaše tlo.