Pečeno vapno

Kalcifikacija

Što su to proizvodi od pečenog vapna?

To su proizvodi od kalcitnog ili dolomitnog kamena koji se zagrijavanju na otprilike 1000°C.

Visoka neutralizacijska vrijednost

Brzo povećanje pH

Jednostavna aplikacija

Kako skladištiti proizvode od pečenog vapna

Branntkalk 3-8mm reagira jako intenzivno u kontaktu s vodom. To je razlog za njegovo brzo i jako djelovanje. Ukoliko Branntkalk 3-8 mm dođe u kontakt s vodom u skladištu počinje se jako zagrijavati (>200°C) te mu se volumen poveća i do 3 puta.

Veoma je važno proizvode od pečenog vapna skladištiti na suhom mjestu!

Zbog reakcije pečenog vapna i vlage iz zraka Branntkalk 3-8 mm može se početi prašiti s vremenom. Zbog toga preporuča se skladištiti proizvode od pečenog vapna najviše 6 mjeseci.

Kako koristiti proizvode od pečenog vapna.

Branntkalk 3-8 mm može se razbacati pomoću klasičnih mineralnih rasipača u širinu 24 m ili više. Branntkalk 3-8 mm trebalo bi umiješati u gornji sloj zemlje 0-10 cm u roku nekoliko dana odnosno najviše 1-2 tjedna. Ne bi smjelo biti prevelike kiše u razdoblju između razbacivanja i miješanja proizvoda u tlo.

Čišćenje mehanizacije

Branntkalk 3-8 mm nije korozivan poput ostalih gnojiva. Usporkos tome, preporuča se čišćenje mehanizacije nakon razbacivanja Branntkalk 3-8 mm.

 

  1. Raspušite sav Branntkalk 3-8mm sa stroja pomoću zraka.
  2. Operite stroj sa puno vode, što više vode to bolje.
  3. Operite stroj sa kiselim sredstvom za čišćenje

Sigurnost

  1. Pečeni vapneni proizvodi jako su alkalni. Ne smiju doći u kontakt sa očima ili plućima!
  2. Zaštita za oči i maska moraju se nositi cijelo vrijeme!
  3. Proizvodi od pečenog vapna ne smiju nikada doći u kontakt s vodom!

Branntkalk 3-8 mm vs. granulirani vapnenački prah

Granulirani vapnenački prah 50% CaO vrijednost
U videu, možete vidjeti crvenu zakiseljenu vodenu otopinu (crvena boja=kiselo, nizak pH, plava boja=alkalno, visok pH) u reakciji sa granuliranim vapnenim brašnom. Pjena koja se pojavljuje nastaje zbog ispuštanja CO2. Boja otopine ostaje crvena cijelo vrijeme. To znači da granulirani vapnenački prah ne povećava pH vrijednost. Ne događa se nikakva neutralizacija kiselina.

Pečeno vapno 3-8 mm sa 95% CaO vrijednosti

U drugom videu možete vidjeti kako Branntkalk 3-8 mm reagira s otopinom (povećanje volumena, povećanje temperature) i trenutnu neutralizaciju svih kiselina promjenom boje iz crvene u plavu. Bez obzira na količinu kisele otopine, sve kiseline odmah se neutraliziraju Branntkalkom 3-8 mm.

Zašto proizvodi od pečenog vapna povećavaju pH tla brže od svih ostalih proizvoda od vapna?

Vrijednost pH tla jedan je od ključnih čimbenika za uspješnu poljoprivredu. Branntkalk 3-8 mm vrlo brzo povećava pH tla i može neutralizirati vrlo veliku količinu kiselina u tlu (najveća dostupna CaO vrijednost).

Nakon rasipanja potrebno je nekoliko dana da Branntkalk 3-8 mm neutralizira kiseline u tlu i povisi pH vrijednost. Dolazi do trenutačnog poboljšanja dostupnosti N,P,K,Mg i drugih hranjivih tvari u biljkama. U usporedbi s granuliranim vapnenačkim prahom ili proizvodima u prahu od vapnenca, poboljšanje je mnogo brže i već sadašnji usjev može imati koristi od Branntkalk 3-8 mm.

Šteti li pečeno vapno sadnicama?

Ne, Branntkalk 3-8 mm ne šteti sadnicama. Može se razbacivati netom prije sjetve. Miješanje se može izvršiti pomoću same sijačice.

Šteti li pečeno vapno mikroorganizmima u tlu?

Ne, pečeno vapno ne šteti mikroorganizmima u tlu. Trogodišnja (2013.-2015.) studija Sveučilišta prirodnih resursa i znanosti o životu u Beču o utjecaju pečenog vapna na mikroorganizme u tlu, zaključila je da pečeno vapno nema dugoročne negativne učinke. Na tlima pH (Kcl) < 6.5, biomasa organizama u tlu snažno se povećava zbog kalcifikacije pečenim vapnom. Stoga je pečeno vapno pozitivno utjecalo na mikroorganizme u tlu.
Ovdje možete pronaći poveznicu na spomenutu studiju.

Povećava li pečeno vapno pH vrijednost previše i tako blokira elemente u tragovima?

Ne, ako koristite preporučenu količinu pečenog vapna ne dolazi do blokiranja hranjivih tvari. Tla imaju određeni pufer kapacitet. To znači da se pH tla može povećati pečenim vapnom brzo i učinkovito, ali pH(KCl) 7,0 ne ide puno više od toga jer postaje aktivan karbonatni pufer tla. Više informacija o kapacitetu pufera tla možete pronaći ovdje. Između pH(KCl) 6,5 i 7,3 svi hranjivi sastojci su vrlo dostupni, također i elementi u tragovima poput mangana, bora, cinka itd. Više informacija o dostupnosti hranjivih tvari i pH vrijednosti možete pronaći ovdje. Nekada su farmeri ponekad koristili vrlo veliku količinu pečenog vapna ili spaljenog otpadnog vapna iz proizvodnje čelika. Koristili su 10-20 t/ha odjednom. Tada će se vrlo vjerojatno dogoditi da pH vrijednost može otići previsoko i neki mikronutrijenti mogu biti blokirani. Pogotovo na laganim pjeskovitim tlima. Više nitko ne preporučuje ove velike količine pečenog vapna i niti jedan poljoprivrednik danas neće baciti desetke tona po hektaru.