Odaberite odgovarajuću metodu analize tla

Analiza tla


Povratak

Zašto je toliko važno odabrati odgovarajuću metodu analize tla?

Razlog za analizu tla je taj da se odgovori na pitanja. Ovisno o pitanju na koje želite odgovor morate koristiti različite analize tla.

Neki primjeri:

Moji prinosi opadaju u posljednjih nekoliko godina na većini mojih polja. Što da učinim?

Prvo, trebali biste obaviti određena mjerenja na licu mjesta odnosno na vašem polju. Mjerenje pH tla za dostupnost hranjivih tvari, procjena strukture tla, boja tla prema režimu kisika, sonda za gustoću tla itd. Naši stručnjaci vam mogu pomoći u tome Sljedeći korak je izrada opsežne kemijske analize tla. Morate izmjeriti sve parametre tla jer ne znate koji su parametri problematični. Nema smisla mjeriti samo neke parametre kako biste uštedjeli malo novca na analizi tla – to vam nažalost neće pomoći.

Kukuruz mi je dobio žute pruge i ne raste dobro – što da radim?

Ako samo dio polja ima problem, trebate uzeti uzorke biljaka s dobrog i lošeg dijela polja i usporediti analizu biljaka kako biste utvrdili koji hranjivi sastojak nedostaje. Ako cijelo polje ima problem, trebate napraviti brzu analizu tla kako biste saznali imate li na raspolaganju premalo dostupnog dušika ili sumpora.

Moji usjevi venu mnogo ranije na polju A nego na polju B. Želim poboljšati polje A.

Da biste odgovorili na ovo pitanje, trebate napraviti dvije različite vrste analize tla. Najprije morate saznati ima li vaše tlo problema sa zbijanjem, ili je to vrlo plitko itd. Ovu informaciju možete dobiti samo iskopavanjem rupe i procjenom tla na licu mjesta. U tome vam mogu pomoći naši stručnjaci. Druga stvar je da morate saznati ima li dovoljno kalcija, magnezija i kalija u vašem tlu. Kalcij i magnezij su važni za strukturu tla i sposobnost tla za zadržavanjem vode. Kalij je važan za upravljanje vodom u samoj biljci. Za odgovor na ovo pitanje potrebna vam je kemijska analiza tla s KIK-om i mjeračima kationa.